Wanneer kraamzorg aanvragen

Wanneer kraamzorg aanvragen? 
Ben je in blijde verwachting van een klein wonder? Of zijn jullie net de trotse ouders geworden van een lief kindje? Loopt het wat minder vlot in jullie huishouden of heeft je kindje te kampen met wat medische problemen? In ieder geval, de komst van een baby brengt met zich mee dat je hoe dan ook wel een beetje extra ondersteuning kan gebruiken.

De geboorte van een baby verandert jouw leven en dat van je gezin. Zowel de 9 maanden zwangerschap als de bevalling zelf zijn intens en vragen wel wat van jouw lichaam. Het spreekt dan ook voor zich dat je na de bevalling wel wat moet herstellen. In het ziekenhuis of aan jouw zijde tijdens de bevalling, heb je hulp van een vroedvrouw. Zij staat in voor de medische kant van de bevalling en de nazorg van jouw baby en jezelf. Voor de eerste periode na de bevalling is er de mogelijkheid om je te laten bijstaan. Je kan namelijk beroep doen op kraamhulp. Een kraamzorgende helpt jou voor de niet-medische zaken en ontlast jou ook van huishoudelijke taken. Deze service stelt je in staat om in alle rust te herstellen en van je baby te kunnen genieten.

Er zijn verschillende aanbieders van kraamhulp. Deze kraamhulp service biedt je betaalbare, gespecialiseerde thuiszorg voor de kersverse baby en jullie gezin en huishouden. Deze extra hulp is zowel tijdens je zwangerschap als tijdens de kraamtijd mogelijk. De kraamtijd is de eerste periode na de bevalling. In deze periode is het belangrijk dat je pasgeboren baby optimale aandacht en zorg krijgt. Deze eerste fase is namelijk een belangrijke fase in zijn/haar leven. Kraamzorg wordt helemaal op maat aangeboden omdat ieders behoeften verschillend kunnen zijn. De taken alsook de tijdstippen ervan worden steeds in overleg met het gezin besproken en vastgelegd.

De kraamzorg begint onmiddellijk na de bevalling: daags na het ontslag uit het ziekenhuis of onmiddellijk na de bevalling bij je thuis. In beginsel kan kraamzorg tot 8 weken na de bevalling worden verleend. Verlenging is echter mogelijk in bepaalde gevallen. Er kan ook reeds beroep worden gedaan op kraamhulp tijdens de zwangerschap zelf. Er kan dan beroep worden gedaan op extra ondersteuning bij de verzorging en bij huishoudelijke taken. Wanneer je tijdens je zwangerschap nood hebt aan extra hulp, kan je steeds contact opnemen met de dienst die jouw voorkeur geniet. Als je moeilijkheden ondervindt, onderneem dan direct actie en wacht niet tot het onhoudbaar wordt. Wanneer je de kraamhulp pas nodig hebt na de bevalling, wordt het ten zeerste aangeraden om toch wel op tijd informatie in te winnen over de organisatie die deze kraamhulp aanbiedt. Zo weet je ook wat je van deze dienst(en) kunt verwachten. Begin hier tijdig mee, zodat de verleners van de kraamzorg hun zorgverlening zo goed mogelijk kunnen organiseren voor jou en jouw kind. Vaak raadt men aan om reeds tussen de 10e en de 16e week van je zwangerschap jouw kraamzorg te gaan regelen. Regel liefst ten laatste 4 maanden voor de vermoedelijke datum van de bevalling de kraamzorg. Het is namelijk zo dat je kraamzorg ontvangt op basis van beschikbaarheid. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans je maakt op de beste service. Anders zou het kunnen zijn dat je je moet beroepen op iemand anders of op een andere organisatie dan diegene die je oorspronkelijk in gedachten had.